מה לא אמרו עליו, אמרו שמדובר במהפכה הגדולה ביותר מאז המהפכה התעשיתית, אמרו שמדובר בטכנולוגיה שתשנה את כל מה שהכרנו, וגם אמרו שמדובר בטכנולוגיה מסוכנת מאוד. אז מה נכון? ומה לא? ובעצם, מהי בכלל טכנולוגיית ה5G? בכתבה הבאה יצאנו לבדוק את כל מה שכדאי לדעת על טכנולוגית הדור החמישי.
מה זה 5G?
5G הוא בשמו המלא 5th generation היא טכנולוגית הדור החמישי של הרשת הסלולרית, והיא מביאה שדרוג עצום בהשוואה לטכנולוגיה שהיא מחליפה בה אנו משתמשים היום ה 4G – רשת LTE. טכנולוגית ה 5G תוכננה ופותחה לשרת מספר עצום של מכשירים המחוברים לרשת בתא שטח מסויים, וזאת בשל קצב הצמיחה הגדול של המכשירים הסלולרים ובכללי המכשירים המחוברים לרשת האינטרנט, מה שגם מכונה האינטרנט של הדברים iOT, החזון הוא שבעתיד הלא רחוק כלל, כל מכשיר יהיה מחובר לרשת, מרמזור בכביש, ועד המקרר בבית כל המוצרים הללו ידעו לתקשר אחד עם השני מה שייצור ערים חכמות. בשלב הראשוני, רשת הדור החמישי תעבוד לצד הדור הרביעי, לפי איזורי פריסה, אך בשלב מסויים, רשת הדור הרביעי תוחלף לגמריי ברשת דור חמישי.
הדור החמישי (5G) מהיר משמעותית מהדור הרביעי, ויכול להציע מהירות גבוהה עד פי 100, כלומר להוריד סרט של שעתיים באיכות 4K ייכך שניות בודדות. אך זה לא הכל, בנוסף למהירות הגבוהה של ה5G והקיבולת הענקית של מכשירים מחוברים שכל אנטנה יכולה להתמודד איתה במקביל. רשת ה 5G מצטיינת מזמן תגובה מהיר במיוחד וlatency נמוך במיוחד.
latency (זמן תגובה) הוא הזמן שנדרש למכשירים להגיב זה לזה ברשת האלחוטית. זמן תגובה אופייני של רשתות 3G היה 100 אלפיות השנייה, 4G הוא סביב 30 אלפיות השנייה ו- 5G יהיה נמוך מאוד – כאלפית השנייה.הדבר מאפשר לחבר טכנולוגיות ותעשיות חדשות לרשת, ובעצם הדבר מאפשר לנו להתקדם לעולם עתידני יותר.
במה יאפשר השימוש בטכנולוגית 5G?
5G יאפשר חיבור אינטרנט למיליארדי מכשירים, האינטרנט של הדברים (IoT) ולמעשה עולם מחובר באמת..
רשת ה 5G תספק מהירות גבוהה, זמן תגובה נמוך וחיבוריות גבוהה מה שפותח דלת לעולם חדש של טכנולוגיות שעד היום היו בגדר סרטי מציאות בדיונית. מדובר מאין ספור הזדמנויות, שירותים, ואפליקציות שנפתחות עם הדור החמישי.
הנה שלושה קטגוריות עקריות:
- חיבור מסיבי של ״מכשיר למכשיר״ – או במילים אחרות האינטרנט של הדברים – the Internet of Things (IoT) – זה יאפשר חיבור של מיליארדי מכשירים לרשת והיכולות של המכשירים לדבר אחד עם השני ויצירת חיבוריות והתקשרות בין מכשירים ללא כל התערבות אנושית וקנה מידה ענק שעד לא ניראה כמותו. יש בכך כדי לחולל מהפכה בתהליכים ויישומים תעשייתיים מודרניים, כולל חקלאות, ייצור ותקשורת עסקית.
- זמן תגובה (Latency) נמוך ואמין – שליטה בזמן אמת על מכשירים, ללא כל דילאי גם במשימות קריטיות, רובוטיקה תעשייתית, מערכות תקשורת ובטיחות בין רכב לרכב, נהיגה אוטונומית ורשתות תחבורה בטוחות יותר. תקשורת בזמן תגובה נמוך, פותח עולם חדש בו ניתן לבצע טיפולים רפואים בזמן אמת מרחוק, כך לדוגמה מנתח מניו יורק יוכל לטפל ולנתח בחולה בתל השומר בארץ, או אפילו במקרי חירום רופאים יוכלו לנתח ולטפל באדם שנפצע מבלי במקום הפציעה וכך להציל חיי אדם!
- פס רחב נייד משופר – המספק מהירות גבוהה משמעותית לצד קיבולת גדולה, מה שיאפשר חיבור של אנשים רבים יותר לרשת, אפשרות לשידורים חיים באיכות גבוהה יותר לצד שיחות וידאו (זום, גוגל וכו׳) באיכות גבוהה בלי שום תקיעה, שימוש ברשת תוך כדי תנועה בלי שום תקיעה ועוד הרבה ישומים ואפליקציות הצורכות חיבור מהיר ואיכותי לרשת.
לאנשים פרטיים טכנולוגית ה 5G תאפשר חיבור של מיליארדי מכשירים לערים החכמות שלנו, לבתי ספר חכמים ולבתים חכמים, לרכבים חכמים ובטוחים יותר, לשפר את שירותי הבריאות והחינוך ולספק מקום בטוח ויעיל יותר לחיות בו.
לעסקים ותעשייה טכנולוגית ה5G והאינטרנט של הדברים (IOT) יספקו שפע של הזדמנויות, אפשרויות הסקת תובנות על פעילותם בתצורה אוטומטית ומהירה יותר מאי פעם. עסקים ומוסדות יוכלו לקבל החלטות על פי נתונים בתצורה חכמה יותר וקלה יותר, לצד טכנולוגיות חדשות בתחומי החקלאות החכמה, ייצור, ועוד מה שוריד עלויות ייעל ויקצר תהליכים ובסופו של דבר יספק ללקוח חווית שימוש טובה יותר במוצרים ושירותים של החברות.
איך 5G עובד?
על מנת להבין איך טכנולגיית הדור החמישי בכלל עובדת צריך להבין שתקשורת עוברת בגלי רדיו כאשר ב5G משתמשים בגלים מילימטרים.
גלים מילימטרים הם טכנולוגיה אלחוטית המשדרת וקולטת גלים אלקטרומגנטיים באורכי גל שנמדדים במילימטרים של 1÷10 מילימטר ומכאן שמו, תחום זה ידוע בשמות הלועזיים: millimeter wave ,MMW ,mmW. תחום זה מאופיין בטכנולוגיה המאפשרת העברת קצבי מידע גבוהים מאוד של Gbps אחדים ועד עשרות למרחקים קצרים מאות מטרים ועד ק”מ בודדים. טכנולוגיה זו מאפשרת לקבל תשתית גישה רחבת פס לאינטרנט וליישומים נוספים בתשתית אלחוטית כפתרון משלים לתשתית אופטית.
מהבחינה הזאת, ההבדל בין 4G ולבין 5G, הוא קצת כמו ההבדל בין שידורי רדיו ב- FM ולבין שידורים ב-AM. כשאתם מאזינים לגל”צ או ל-88 אפ אמ באוטו, אתם קולטים תדרים מהירים יחסית מסוג VHF, מה שמאפשר לכם לקלוט איכות שמע גבוהה בסטריאו. החיסרון של טווח תדרים זה הוא שמרחק הקליטה שלו מוגבל. ללא תחנות ממסר, לא תצליחו לקלוט את רדיו ת”א בחיפה למשל. תחנות AM לעומת זאת, משדרות בטווח תדרים נמוך המכונה MW. טווח זה מאפשר לכם לקלוט תחנות המשודרות מאות, ולעיתים אלפי קילומטרים מכם, אך כאן המחיר הוא שאורכי הגל הארוכים של טווח זה לא מאפשרים “לארוז” הרבה אינפורמציה לתוכם, מה שגורם לאיכות שמע ירודה ולהפרעות רבות.
באופן דומה, רשת 5G פועלת על גלים קצרים שמאפשרים לשדר אינפורמציה רבה באיכות גבוהה מאוד, אבל רק למרחקים מאוד קצרים.
למרחקים הקצרים האלה יש משמעות רבה. נחזור לזה בהמשך. עד אז, מה שחשוב לזכור הוא שכל התדרים והגלים למינהם, בין אם מדובר ברדיו או ברשתות סלולריות, הם בסה”כ סוגים שונים של אור, ממש כמו האור שמופק על ידי מנורת שולחן או השמש. ההבדל בין סוגי האור השונים האלה הוא באורכי הגל שלו, ובכמות האנרגיה ה”ארוזה” בגלים אלו. זה נשמע כמו הבדל טריוויאלי, אבל יש לו השלכות רבות מאוד. ישנם אורכי גל שיכולים לחדור ללא בעיה מבעד לקירות בטון, ויש כאלה שלא מסוגלים לחדור מבעד לדף נייר. יש אורכי גל שהגוף שלנו אדיש אליהם לחלוטין, ויש כאלה שיכולים לגרום לו לנזקים חמורים.