קבוצת אוכלוסייה השואפת להגדרה עצמית.
לאום אתני- היסטוריה, שפה, ומנהגים משותפים, ניתן להצטרף ללאום אתני על ידי אימוץ מאפייניו באמצעות תהליכי חינוך ולמידה (יהודים וגיור)
לאום עקרוני- קבוצה בעלת ערכים ועקרונות משותפים (אמריקאים).לקבוצה זו ניתן להצטרף כאשר מאמצים ומסכימים לעקרונותיה של החברה.
קבוצה אתנית- זוהי קבוצה בעלת מאפיינים מולדים משותפים כמו שפה, היסטוריה, דת ומנהגים אך היא לא בהכרח שואפת להגדרה עצמית, כלומר למדינה (דרוזים).
לאומיות- אידאולוגיה שלפיה ללאום יש זכות למדינה ריבונית. הלאומיות מבקשת לאחד את כל בני הלאום תחת שלטון וכך העם יוכל לממש את תרבותו ועקרונותיו בצורה האופטימלית.
לאומיות אתנית- גישה לאומית התבססת על מאפיינים מולדים כמו מוצא, היסטוריה שפה ודת. מאפיינים האלה הם הבסיס להתלכדות האומה ולזכותה למדינה ריבונית בזיקה לטריטוריה מסוימת (יהודים- ארץ ישראל).
לאומיות פוליטית- גישה לאומית המתבססת על מאפיינים לא מולדים כמו עקרונות וערכים, המשותפים לבני הלאום. כל מי שמזדהה עם עקרונות וערכים אלו יכול להצטרף ללאום. לאומיות זו מתבססת על האזרחות של מי שחי במדינה ולא על מאפייניו המולדים כמו היסטוריה ודת. (אמריקאים בארצות הברית). ללאום זה יכולים להשתייך אנשים מאומים אתניים שונים.
סוגי מדינות לאום:
מדינת לאום אתנית- מדינה שבה יש לאום מרכזי משהווה את הרוב באוכלוסייה. המדינה משויכת ללאום המרכזי ומבטאת את מאפייניו ושאיפותיו. (מדינת ישראל). במדינת לאום אתנית קיימים מיעוטים. ישנן מדינות בהן יש קבוצות רבות של מיעוטים ושינן מדינות שבהן קיימות מעט קבוצות של מיעוטים.
מדינה דו-לאומית- מדינה השייכת ל2 לאומים המתקיימים בתוכה, בעלות מעמד שווה ומוסכם על שתיהן. (בלגיה)
מדינה רב לאומית- מדינה שבה מספר קבוצות לאומיות בעלות מעמד שווה. המדינה מייצגת את הקבוצות הצורה שוויונית. לעתים המדינה נותנת עדיפות לקבוצות מסוימות שמהוות את שייכות המדינה אליהן. (שוויץ)
מדינת לאום פוליטית- מדינה שלא שייכת לקבוצת לאום מסוימת, אלא מוגדרת על ידי ערכים משותפים של אוכלוסייתה. הלאומיות במדינה זו מוגדרת על פי האזרחות. מדינת לאום פוליטית יכולה גם להיות מדינה דמוקרטית שלא מתאפיינת לפי הלאומיות האתנית של אזרחיה. היא מדינה ניטרלית מבחינת לאומיות אתנית ושייכת לכל אזרחיה באופן שווה.
הצדקות למדינות לאום:
הצדקה ליברלית- הצדקה זו מבוססת על ההשקפה הליברלית לפיה צריך לפעול לטובת כל אדם ולאפשר לו לממש את אישיותו בחופשיות. ליברליות גם מדגישה את ערך השוויון ויכולה להיות מכנה משותף בין בני אדם בתנאים של חוסר הסכמה.
הצדקה שנובעת מהזכות לביטחון- מבוססת על זכותו של כל אדם לחיות בביטחון ללא רדיפות הפוגעות בכבודם, בקניינם, בחירותם ובחייהם. כלומר, אם יש קבוצה של אנשים (לאום) שסובלים מרדיפות, מוצדקת להקים להם מדינה שתשמור על ביטחונם.
הצדקה דמוקרטית (עקרון הכרעת הרוב)- הצדקה המבוססת על זכות האזרחים לעצב את המרחב הציבורי של מדינתם על פי הכרעת הרוב. כלומר, אם הרוב רוצה בכך, מוצדק להגדיר את המדינה כמדינת לאום אך שלא תפגע בזכויות המיעוטים לעצב את חייהם באופן שונה.