כרטיסי המסך היוקרתיים של Nvidia ו- AMD היו יקרים כבר בשנת 2020 (אם הייתם יכולים למצוא אותם במלאי), אך המחירים שלהם רק עולים. גם יציאת כרטיסי המסך החדשנים – RTX 3090, 3080, 3070, ו 3060 Ti, and AMD’s RX 6800 ו RX 6800 XT. לא הצליחה להוריד את מחירי כרטיסי המסך הקודמים. כאשר רק בשנה האחרונה מחירי כרטיסי המסך עלו ביותר מ 25 אחוזים.
את כרטיסי המסך האחרונים של Nvidia ו- AMD היה כמעט בלתי אפשרי לקנות בשנת 2020 מלכתחילה, שכן נגיף הקורונה – COVID-19 השפיע על יכולות הייצור והאספקה. המלאים נמכרו בדרך כלל תוך שניות ספורות בכל פעם שהמלאי חודש, ולא תרמו הסקלפרים והכורי מטבעות קריפטוגרפיים שהשתמשו בבוטים כדי לרכוש כמה שיותר כרטיסי גרפיקה. ולכן אפילו על המלאי הקטן של הכרטיסים שהיה, התחרות הייתה כמעט בלתי אפשרית בגלל הבוטים.
ASUS הייתה אחת הראשונות שהעלו מחירים, ומוצריה רואים כמה מהעלאות המחירים הדרסטיות ביותר עד כה. לדוגמה:
- ROG Strix 24GB GeForce RTX 3070: היה 500 דולר, עכשיו 780 דולר.
- ROG Strix GeForce RTX 3090: היה 1,500 דולר, עכשיו 2,110 דולר.
- ASUS TUF Radeon RX 6800 XT: היה 810 דולר, עכשיו 970 דולר.
- ROG Strix Radeon RX 6800 XT LC: היה 900 דולר, עכשיו 1,080 דולר.
גם ZOTAC העלתה מחירים באופן דרסטי במהלך השנה החולפת:
- ZOTAC GeForce RTX 3060 Ti: היה 440 $, עכשיו 530 $.
- ZOTAC GeForce RTX 3070: היה 540 דולר, עכשיו 640 דולר.
- ZOTAC GeForce RTX 3080: היה 750 דולר, עכשיו 840 דולר.
- ZOTAC GeForce RTX 3090: היה 1550 דולר, עכשיו 1900 דולר.
אך למעשה, בגלל העדר המלאי שהיה לאורך כל השנה שעברה, וממשיך איתנו גם לשנה הנוכחית, גם במחירים הגבוהים יותר קשה להשיג את הכרטיסים, ולכן קמוענים מעלים את המחירים של כרטיסי המסך בעוד כמה עשרות אחוזים.
גם התעריפים לא משפיעים על GPUs בלבד; כונני SSD, מעבדים, ספקי כוח ורכיבי מחשב אחרים ראו עליות מחירים של בין שבעה ל -25%.
ולכן, העצה הטובה ביותר שלנו לכל מי שמעוניין לבנות או לשדרג את המחשב האישי שלהם עכשיו היא לקנות בחוכמה ולהיות יסודי במחקר שלך. אתם לא יכולים להימנע מעליית המחירים, אבל אתה גם לא צריך לקנות GPU במחיר מופקע ממוכר ב- eBay או פייסבוק מרקטפלייס רק בגלל אחד כזה זמין וברשתות הגדולות אין במלאי.
מה גורם לעליות המחירים המטורפות האלה?
העולם נמצא במשבר שבבי מחשב – והוא הולך ומחמיר: חברות כמו אפל, קוואלקום, נבידיה ו-AMD מדווחות על מחסור, שמונע מהן לעמוד ביעדי האספקה. עוד דוגמה לזה היא החוסר במלאי של קונסולת הפלייסטיישן 5. המחסור עמוק כל כך שאפילו תעשיית הרכב העולמית השביתה קווי ייצור מכוניות בגלל מחסור בשבבים.
תעשיית השבבים, או תעשיית הסמיקונדקטור בשמה המקצועי, מורכבת משלושה חלקים: בחזית נמצאות החברות שמוכרות לנו מכשירים אלקטרוניים, לדוגמה אפל וכו׳. מאחוריהן נמצאות החברות שמפתחות את השבבים שמותקנים במכשירים. מאחורי אלה נמצאות החברות שמייצרות את השבבים עבורן.. פעם חברות כמו קואלקום ייצרו את השבבים בעצמן במפעלים המכונים פאבים (Fabs). אחר כך הן הוציאו את הייצור למיקור חוץ אצל יצרניות שבבים ואילו הן הפכו לחברות פאבלס (Fabless). אבל כשיש בעיה באספקה של החברות שמייצרות שבבים, כל התעשייה הענקית הזו שמעליה, נפגעת.
איך נוצר המחסור הענק הזה?
בקצרה הקורונה. המגפה שפרצה תחילה בסין (במדינה בה רוב היצור נעשה) השאירה עובדים רבים בבית ופגעה אנושות בקווי הייצור. ומצד שני היא הגדילה את הביקושים למחשבים, רכיבים, מסכים, ובעצם כל מה שמבוסס שבבים. בחודשים האחרונים תעשיית הרכב החליטה שסוף המגפה באופק וביקשה לחזור לייצור בהיקף מלא, מה שהתבטא בהזמנות שבבים בהיקף אדיר. כל זה גרם גם לעלייה במחיר השבבים, לפי הערכות אנליסטים בכ-15% בחודשים האחרונים.
הכל עניין של עצה וביקוש!
שם המשחק
צריך להבין, בסופו של דבר הביקושים לשבבים בשנה החולפת גברו במאות ואלפי אחוזים בשנה האחרונה ומנגד, העצה כלומר המלאי קטן משמעותית בגלל המגפה מה שהוביל לכך שהמחירים עלו דרמטית.